Współczesna Kurpiowszczyzna żyje dziedzictwem przeszłości

Kurpie, jako grupa regionalna są, obok Górali i Kaszubów najbardziej rozpoznawalną, najbardziej wyrazistą grupą regionalną naszego kraju. Jak to się stało, że region, który w połowie XVII wieku stanowił pustkę osadniczą na północno-wschodnim skraju Mazowsza, dzisiaj czynnie uczestniczy w życiu kulturalnym kraju, a dokonania jego przedstawicieli z dwu ostatnich wieków znalazły trwałe miejsce w kulturze narodowej: […]

Imprezy kulturalne w gminie Kadzidło

Na terenie gminy Kadzidło, powiatu Ostrołęckiego odbywają się liczne imprezy kulturalne. Celem poniższego tekstu jest prześledzenie tego, jakie imprezy są proponowane, kto je organizuje i, wreszcie, kto w nich uczestniczy. Szczególną uwagę zwracam na imprezy organizowane w miejscowościach: Chudek, Kadzidło i Wach. Wieś Kadzidło Wieś Kadzidło jest wsią gminną. W latach 50. XX wieku była to: […]

Medialne rewolucje w kurpiowskich ogrodach

Lokalne bary i restauracje to miejsca, w których kumulują się oddolne i odgórne zjawiska kulturowe (Fiske 2010), ścierające się w ramach charakterystycznych dla nowoczesności praktyk konsumpcyjnych. Punkty te służą lokalnym społecznościom za przestrzeń, w której tworzy się i podtrzymuje więzi, gromadzi się i świętuje. Dawniej miejscami ważnymi dla kultury ludowej były karczmy i gospody. Zanik […]

Kurpiowszczyzna oczami ekspertów

U podstaw prowadzonych przez nas etnograficznych badań terenowych, które miały na celu identyfikację kulturotwórczych praktyk oddolnych w gminie Kadzidło, była świadomość, że gmina ta, podobnie jak cała Kurpiowszczyzna, od dłuższego czasu leży w centrum zainteresowań regionalistów, a ośrodki kultury oraz lokalni działacze organizują imprezy, które – przynajmniej w założeniach – mają odpowiadać mieszkańcom oraz promować […]

Zachowane w pamięci…

W 1980 roku Marian Pokropek opublikował „Przewodnik po izbach regionalnych w Polsce”, który stanowi katalog izb regionalnych oraz zgromadzonych w nich pamiątek regionalnych i historycznych z całej Polski. We wprowadzeniu, autor przekonuje, że powoływanie izb rozpowszechniło się po II wojnie światowej i stanowi „nowy typ kolekcjonerstwa”. Stara się także zbudować definicję tego typu zbiorów, uznając, że […]

Kurpie od kuchni

Biesiada kurpiowska jest jedną z wielu atrakcji oferowanych turystom odwiedzającym Muzeum Kurpiowskie w Wachu. W jej skład wchodzą potrawy i napoje z obszaru Kurpi Puszczy Zielonej. Są to między innymi: rejbak, chleb ze smalcem, fafernuchy, placek drożdżowy, psiwo kozicowe i mioduszka. Zestaw ten może zostać rozszerzony na życzenie gości o kapustę z kaszą lub zupę. Te ostatnie przygotowywane są szczególnie dla dzieci. […]